Есента и планината

Горещите летни дни отминаха, вече е септември. Любителите на планината обаче не трябва да тъгуват много, тъй като през есента там е невероятно красиво. С богатата си палитра от цветове, Витоша ще ви очарова, така че не му мислете – стягайте раницата и хващайте гората!
Какво обаче трябва да имаме предвид, когато тръгваме на преход или просто на пикник в есенните месеци?

Най-големият проблем за планинарите е дъждът. За съжаление по високите места доста често вали, в много случаи непредвидено от синоптиците. Така че добре е да имате със себе си дъждобран (чадърът не е решение, тъй като дъждът е съпътстван с вятър), стабилни обувки и топли дрехи. Другото неприятно атмосферно условие е мъглата. Често в ниските планински части, в дефилета и край реки може да попаднете на гъста мъгла, която да ви дезориентира. Съветът ни е да обръщате сериозно внимание на прогнозата за времето, когато тръгвате в планината. При ясно време нито едно от тези неща няма да ви споходи и ще се насладите на красотата на планината и многообразието от цветове.

Естествено температурите вече са по-ниски, но това носи и своите плюсове – ще се разхождате, без слънцето да ви напича и да има опасност да изгорите и ще се насладите в пълна степен на свежия въздух. Витоша ви очаква в своята нова, есенна премяна, не пропускайте да я посетите!