Знаете ли за… витошкия Дендрариум

Не карате ски, а искате да прекарате уикенда далече от големия град, сред красотата на зимната природа, да се потопите в магията на снега. Тогава време е да ви представя витошкия Дендрариум.

Името “Дендрариум” идва от гръцката дума “dundron”, което означава дърво. За тези, които не знаят, дендрариумът е място, където са засадени различни редки дървета, храсти и лияни. Идеята е на малка територия да се събере и покаже богатството и многообразието, както на местните, така и на екзотичните дървета и хасти.DSC00265
Изграждането на витошкия Дендрариум започва още през 1962 г. Разположен е на около 1300 м надморска височина и на площ от 1400 дка над Бояна. Широки алеи ще ви отведат до закътани полянки – идеални за пикник през лятото или за бой със снежни топки през зимата. Паленето на огън в Дендрариума не е забранено, но трябва стриктно да се съблюдават мерките за безопасност. Гледайте внимателно, докато се разхождате и ще може да видите различни, и дори много екзотични растителни видове – над 145 на брой.

dendrarium-3През лятото не пропускайте да отидете до специално изградената въжена градина. А посетителите с приключенски дух могат да се пробват на катерачната стена. Въжената градина е на 2 нива – за деца и възрастни. Големият кръг започва с пиратска мрежа, а височината му достига до 12м. в короната на дърветата. Ще преминете през три въжени моста, за да достигнете скока на Тарзан, от 8-метрова височина и спускане по 20-метров тролей. Всичко това е напълно обезопасено, а преминаването е с помощта на инструктор.
До Витошкия дендрариум се стига по пътя за Златните мостове. Паркингът е от дясната страна на самия път при разклона за хижа Планинец.