Истински празник на Витоша, над 3000 качиха Черни връх

В неделя на Витоша бе истински празник. Над 3000 любители на планината, природата и здравословния начин на живот изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко Константинов.
По повод 123-ата годишнина от организираното туристическо движение в България имаше няколко мащабни събития.

По дългогодишна традиция в последната неделя на август хиляди туристи от цялата страна се събраха на Витоша, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас. Сега по два лъча, от хижа „Алеко” и от „Златните мостове”, туристи и любители на планината от цялата страна изкачиха витошкия първенец и поднесоха цветя на барелефа на Алеко Константинов.

Междувременно се проведе и традиционното състезание „Витоша рън“. Поредното, 12-о издание на скоростно изкачване от НДК до Черни връх събра тази година рекорден брой участници – 306, към това се добавиха над 60 от надпреварата по късия маршрут.

Стартът бе даден рано сутринта пред НДК от Владимир Гълъбов – шеф Комуникации в „Софийска вода“ и Анатоли Илиев. Двамата поздравиха участниците и им пожелаха успех.

По дългия 18 км маршрут от центъра на града до върха с денивелация 1734 метра най-бърз бе Александър Спасов, който преди два месеца триумфира и в обиколката на Витоша, известна като Витоша 100. Той изкачи върха за 1.57:01 ч. следван от Димитър Русав 1.58:27, трети остана Гено Увардов с 1.58:57, а четвърти и първи от ветераните се нареди шампионът от първата обиколка преди 12 години Бойко Златанов.

При жените победителка сега е Мая Недялкова с 2.04:01 ч., пред Девора Аврамова 2.09:02, трета е Елена Димитрова 2.15:44 ч. Рекордът на Витоша Рън от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. оцеля, той бе поставен през 2015 г. от Шабан Мустафа, а върховото постижение при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., регистрирано от Милка Михайлова през 2011 г. също остана непокътнато.

По инициатива на София – Евростолица на спорта тази година бе въведен и кратък маршрут от 4 км със старт пред хотел Морени и финал на Черни връх.

Тържествата завършиха с церемония по откриването на първия от половин век новопостроен заслон на Витоша. Той се намира на 1940 м надморска височина, на стратегическо за планинарите място край пътеката от “Златните мостове” към Черни връх, над Конярника, където имаше останки от стар заслон от 50-те години на миналия век. Малко след това концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” огласи хижа „Планинарска песен”.