Как да се подготвим за преход в планината през лятото?

Лятото е в разгара си и всички мислим за море. А тези, които не успеят да стигнат до там, пълнят градските и крайградски басейни. Не липсват обаче и ентусиасти, които въпреки горещините правят планински преходи и по този начин се разтоварват от ежедневието. Дългите разходки в планината в летните жеги обаче крият своите рискове. Как да се подготвите, ако тръгнете на дълъг път из планината тези дни?

Крем с висок слънцезащитен фактор – задължително е да имате такъв, иначе рискувате сериозно да изгорите. Дори и на рехава сянка не е безопасно, тъй като слънчевите лъчи са силни в планината, въпреки усещането за прохлада. Освен това носете шапка, балсам за устни, слънчеви очила и подходящи дрехи от леки материи.

Екипировка – дрехите ви трябва да са от материя създадена за спорт и туризъм. Задължително носете нещо връхно. Времето в планината се променя рязко и може внезапно да захладнее. Нужен ви е и дъждобран, тъй като може да завали и да няма къде да се скриете. Трябва ви и дълъг панталон – за минаването през високи треви и бодливи храсталаци. Той ще предпази краката ви от изгаряния и насекоми. Не носете джапанки и сандали, а задължително бъдете със затворени обувки – най-добре от естествена материя, която не запарява.

Много вода – задължително си носете много от безценната течност. Поради физическото натоварване и високата температура тялото бързо губи течности, което води до влошаване на здравословното състояние.

Пакет за първа помощ – лейкопласт, стерилна марля, бинт, дезинфектант за рани, парацетамол (при болка и температура), алергозан на крем и таблетки (при ухапвания от насекоми и алергични обриви), гумен ремък (за пристягане при обилен кръвоизлив). Дано нищо от изброеното не ви трябва, но е добре да имате тези неща под ръка.

Зареден телефон – това важи за преходи в планината през всичките телефони. Важно е да можете да позвъните на някого при непредвидена ситуация.

Проверени маршрути – въпреки че е лято, светло е до късно и изглежда лесно за ориентирани, винаги можете да се загубите. Спазвайте маркировката и не се отклонявайте от нея.