Кога Ски зона Алеко ще бъде обновена?

Не веднъж или два пъти съм писал защо ТРЯБВА да се обнови „ски зона Алеко“ на Витоша. Подробно ви разказах как биха изглеждали пистите и какви нови лифтове могат да се направят. Дотук добре. Идеи – много, реализация – никаква.

Въпросът е: Докога!? Докога ще чакаме от Министерството на околната среда и водите да направят нещо, за да се задвижи проекта за ски зона Алеко на Витоша? Докога ще чакаме държавните и общински власти да си свършат работата? Докога ще се возим на 50-годишни лифтове? Докога всички скиори и сноубордисти трябва да страдат от липсата на това държавно безхаберие?

Миналата седмица министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обяви, че със средства по оперативна програма от Европейския съюз ще бъде изработен нов план за управление на парк „Витоша”. Дотук добре. Бенефициентът е природен парк „Витоша”. В момента тече процедура за изпълнител на проекта и се очаква новият план да бъде внесен в МОСВ за разглеждане.

До момента в границата на парка не може да се строи. Това означава никакви нови ски писти и лифтове. Разрешена е само подмяната на досега съществуващите. Според експерти обаче това е напълно невъзможно. Как можеш да сложиш нови части на 50-годишно съоръжение? Та те вече не се произвеждат.  Как може да сложиш нови лифт стълбове на мястото на старите, когато кабинките са различни и изискват напълно нови съоръжения?

Драмата със ски зона Алеко датира още от 2009 г. Тогава има внесено предложение към РИОСВ – София за подробен устройствен план на ски зона „Алеко”. Уви, становището е обжалвано от неправителствени организации и след това отменено. След обжалване във ВАС, съдът отмени решението на тогавашния министъра на околната среда и се върна преписката в РИОСВ – София. Документите потъват из безкрайните коридори на министерството. Минават години….

Въпросът е Докога? Не е ли вече време да се намери поне един министър, който за вземе правилното решение и най-накрая да обнови ски зона Алеко, така както искат скиори, сноубордисти, туристи и всички гости и жители на София.

Не е ли време за промяна…