Магията на Духлата

Представяте ли си участък от 18 километра, потънал в мистика и тайнство? Сега включете въображението си на пълни обороти и си представете, че това загадъчно място се намира само на 30 км от дома ви и то не къде да е, а в дебрите на любимата Витоша. Сигурно вече предусещате, че не си измислям легендарни истории, а ви разказвам самата истина.
Много пъти сме говорили, че Витоша крие своите тайни. Днес ще се опитаме да разгадаем поредната. Знаете ли, че най-дългата пещера в България се намира именно на Витоша. Името й е Духлата, дълга е 18 км, но за съжаление е заключена за масовия турист. Причината е, че пещерата е много опасна, а голяма част от нея все още дори не е изследвана от специалисти. Духлата е обявена за природна забележителност още през 1962 г. Структурата на пещерата е сложна, а изучаването й е предизвикателство дори за спелеолозите. Духлата има красиви галерии, разположени на 6 етажа, на 53 метра дълбочина. Вътре има и няколко подземни реки. Проучванията показват, че пещерата се е образувала от взаимодействието на 7 подземни притока на река Струма с карстовите скали. Водата е издълбала сложна плетеница от галерии и тунели, в които са се оформили водопади и подземни езера. Чрез воден път Духлата се свързва с близките две пещери Пепелянка и Академик.
Реката на Академишките части, Голямата река и Реката на дъжда са сред основните водни артерии в Духлата. Те образуват галериите „Тронни зали”, „Губилището”, „Долния път”, „Кончето”, „Малката Духла”, „Синтровото мазе”, „Приказките”, „Арагонитите”, „Камбанарията”, „Сухият край“ и др. Тук живеят и 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи.
Духлата е природен музей, който крие очарование и загадъчност. Там, където не е минала ръката на вандали, са запазени невероятни красоти – от най-тънките сталактити до мощни сталктони и сталагмити, порцеланови бисери и кристали. Този природен рай е почти изцяло създаден благодарение на подземните течения на река Струма. По цялото протежение на пещерата има множество красиви синтрови езера.
Духлата е наричана също и Боснешката пещера. Тя се намира в югозападната част на Витоша, на десния бряг на река Струма в близост до село Боснек. Неведнъж специалистите у нас са признавали, че това е най-сложният пещерен лабиринт в България.
Заради сигурността на туристите свободните посещения в Духлата са абсолютно забранени. Неведнъж любители – пещерняци са попадали в капан в тъмните й тунели, а други са пропадали в неизследвани галерии. Това е причина днес входовете на пещерата да са заключени с метални решетки, а ключовете да се пазят в Кметството на село Боснек, за да се контролира достъпът до природния феномен. Все пак в рисковата пещера има начин да се влезе, но за целта туристическата група трябва да се организира предварително и задължително да е придружена от правоспособен водач.