На Витоша в деня на парашутизма

Една идея за това как да почетем празника………………………

Тази събота се навършват 20 години от обявяването на 18 октомври за Деня на парашутизма в България. Решението за честването на този празник е взето през 1994г от тогавашния министър на отбраната Валентин Александров. По случай 20-годишния юбилей ще си позволя да дам една интересна и нестандартна идея за всички любитили на летенето.

„В популярен анекдот се задава въпросът защо птиците пеят, а отговорът е: защото летят. Един от най-приятните и лесни начини да накараме душата си да запее е да се издигнем високо в небето и да се опитаме да полетим.“

Парашутизмът набира все по-голяма популярност, последователи и почитатели у нас. Мнозина си мечтаят за скок с парашут, а други все още не се осмеляват. Истината обаче е друга, всеки, изпитал веднъж онзи мощен адреналин, остава пристрастен към свободното летене.
Специалисти в областта препоръчват парапланеризма като подготвителна стъпка към парашутизма, поради сходството между двете екстремни изживявания. Както при парашутизма, така и при парапланеризма, дебютантите летят заедно с опитен инструктур.

Парапланеризмът е най-простият и достъпен начин за летене. У нас са разпространени основно три вида тандемни полети – панорамен, прелет и акробатичен. Панорамният полет (летене за около 20 минути) се характеризира с добър изглед и възможност за фото и видео заснемане. Полетът от типа прелет е сравнително по-дълъг – около 30 минути и е подходящ за привържаниците на по-продължителни полети. Третият възможен вариант е акробатичният полет – при него са налице множество акробатични номера, осъществени чрез парапланера, препоръчва се за любителите на силните усещания. На което и въздушно приключение да се спрете, не забравяйте преди това да се въоръжите с достатъчно смелост и чифт удобни обувки за приземяване.

Най-важен си остава изборът на мястото. Разбира се, че това е нашата любима Витоша. Несъмнено тя е лидерът сред предпочитаните местата за полети с парапланер. Надморската височина, прекрасната гледка и непосредствената близост до София са част от предимствата й. Обикновено полетите се реализират от стартовата площадка, намираща се по средата на Витошкото плато. Излита се и се прави разходка на запад към местността Камен дел, позната като Кулата. Скалите, известни под името Комините на Витоша, задължително присъстват в маршрута за летене. Те завладяват със своята внушителна гледка и позволяват заснемането на невероятни кадри. Стандартната височина, която се достига при полетите от Витоша е 2500 – 2800 метра надморска височина.

Почивните дни тази седмица се очертават подходящи за парапланеризъм, наличието на лек вятър ще спомогне за успешния ви полет. Това е една идея за предстоящите почивните дни, която съчетава честването на датата – 18 октомври, с една по-различна (въздушна) разходка над прекрасната Витоша.