На разходка към Кладнишкия манастир

В първия ден на септември, при обещано слънчево време, бихме ви посъветвали да направите разходка към Кладнишкия манастир. Заслужава си да посетите това място, защото освен, че се намира на красиво място, това е и манастир с история – бил е част от онзи свещен пръстен от български манастири около София през Средновековието, наречен Софийска Мала Света гора …

Кладнишкият манастир  „Свети Никола“ се намира на 29 километра от София. Той е разположен в красива местност в покрайнините на село Кладница, в западните гънки на Витоша, недалеч от хижа Селимица. До него се стига с кола. От селото поемате по павирания път към хижа Селимица. Манастирът се намира в дясно от шосето след един голям и стръмен завой надясно. За ориентир – преди този завой има обособен дървен кът за отдих.

Освен с кола, може да си направите и пешеходна разходка до манастира. Разстоянието от центъра на Кладница до манастира е около 2 километра и се изминава за около половин час.

Както повечето български манастири, Кладнишкият манастир е разположен на много красиво място, тихо и спокойно. От запад Витоша му пази завет, а на изток се открива красива гледка към Люлин планина. Заслужава си!