Новият заслон на Витоша готов до празника на природния парк

Новият заслон на Витоша е почти готов. Той се изработва вече месеци наред и започва да придобива реални размери. Очаква се да бъде на разположение на любителите на планината до 26 август, когато е празника на парк Витоша.

Зад идеята преди година стояха архитект Андрея Момерин и група съмишленици. Впоследствие партньорите и доброволците станаха десетки. По думите на Момерин заслонът е в последния етап на реализация – закарването на различните модули на Витоша и сглобяването им горе в планината.

Заслонът трябва да се появи край пътеката над Конярника – там, където едва личат останките от друг стар заслон от 50-те години на миналия век.

Следващите седмици ще бъдат нелеки, но със игурност интересни и решителни за проекта, който ще издигне първия от десетилетия заслон на Витоша на 1940 метра надморска височина.

Ролята на базов лагер ще играе хижа “Кумата”, а оттам нагоре няма как да мине без напрягана на мускули, споделят с усмивка ентусиастите, които работят по проекта.
Ще има и табели за заслона по туристическата пътека. Хората лесно ще го разпознават. Достатъчно е да се оглеждат за капсула с футуристичен и леко извънземен вид, но същевременно приспособена към пейзажа. А дали хората ще я изпълнят с живот и запазят – зависи само от тях.