От “Алеко” до Боянския водопад и…напред

Витоша е любимо място на столичани – и на тези, които обичат да карат ски, и на любителите на дългите преходи, и на феновете на отдиха на чист въздух. Заради близостта си със София планината е много посещавана, най-вече през уикенда.

Ще ви разкажем за един лек, но достатъчно продължителен преход, след който ще се чувствате ободрени и заредени за статичния престой пред компютрите (сигурни сме, че много от разхождащите се из планините са именно такива). Маршрутът е хижа “Алеко” – Платото – хижа “Момина скала” – Боянски водопад – кв. Бояна.

Началната точка е стандартна – хижа “Алеко”. Там винаги е пълно с хора, особено при хубаво време. Може да хапнете по една супа в хижата и да се отправите на път. Поемате по Платото – там се открива просторна гледка, пътеката в повечето случаи е утъпкана и широка, тъй като минават много хора.

Идеална е за тези, които обичат разходките, но не си падат по катеренето на стръмнини. Тук, освен невероятно красиво е и равно. Единственият недостатък е, че доста често е много ветровито, тъй като участъкът е твърде открит. Но това се преживява, тъй като много скоро идва гора, където вятърът го няма.

Преди това минавате заслон “Ушите”, а отдясно остава връх “Камен дел” – върхът с най-невероятната гледка към София.

Стигайки гората можете да се отправите или към “Златните мостове” или към хижа “Момина скала”.

В този случай избираме втория вариант, тъй като искаме да минем през Боянския водопад. Той е особено красив през зимата, тъй като е замръзнал и изглежда величествено. Като стигнете до него, ще останете наистина без думи от това какво може да сътвори природата. След задължителното време за любуване и снимки, поемате надолу – към квартал “Бояна”. Тук идва най-екстремната част, тъй като пътеката е стръмна и при сняг доста се пързаля. Всъщност пътеките са две, но която и да поемете, все ще видите зор. Ако имате котки, може да ви бъдат от полза. Но все пак не всичко трябва да е прекалено лесно, нали? Все пак обичаме планината и заради това, че ни калява, подобрява волята и издръжливостта ни.

След изпитанието надолу стигате квартал “Бояна” – приятно уморени и заредени с много емоции.

Пробвайте този вариант, докато е още зима. Гарантираме, че няма да съжалявате!