Пол Маскаро: Ски-зона Витоша трябва да се развие

Попаднах на интересно интервю с лондончанина Пол Маскаро, консултант по недвижими имоти, който, живее вече 7 години в София. То е част от проекта на Heineken #openSofia. Идеята е в серия от интервюта чужденците да споделят как виждат нашата столица. Ето какво казва Пол за София и Витоша. Той е запален скиор и иска високоскоростен лифт от центъра до Черни връх, подобен на този във Ванкувър. Там любителите на ски спорта отиват на работа направо със ски обувките. Кога ли ще стане това и у нас? 😉

Как “отвори” София?
Мисля, че след като поживях тук няколко месеца, направих приятелства, открих няколко групи, с които да играя футбол и намерих приятни места за напитки и храна. Осъзнах, че има всичко необходимо за мен и е наистина спокойно място да живея. След година видях, че градът и държавата имат и четири истински сезона, на които да се насладя, което е доста рядко.

С какво София ти напомня най-много на твоя град?
Парковете. Те се подобриха много за 7 години!

Кое е най-различното?
Начинът, по който хората живеят, по-компактно, в блокове с апартаменти. В Лондон хората изкарват много време в пътуване. На практика трябва да се качиш на метрото, за да отидеш където и да е.

Как се чувстваш в контекста на тази разлика?
Предпочитам я, защото ако живееш в центъра, можеш да отидеш пеш почти навсякъде. Освен това, тук има страхотни възможности да избягаш за уикенда – в планините, или на брега. Това го няма в Лондон, освен ако не отидеш на летището.

Какво би те накарало да си носталгичен към града в бъдеще?
Чувствам се свободен тук. Това място е толкова спокойно за живот…

Коя трансформация в града, през годините, те е впечатлила най-много?
Две неща. Първо, подобряването на пътищата и парковете. Второ, ресторантите. Качеството на храната се е подобрило много и за стойността си е несравнимо с Европа.

Как се забавляваш в София? Къде си в свободното си време?
Спортувам много. Аз съм член на футболния клуб Sofia Nomads и също карам ски и играя голф. Разбира се, обичам да излизам с приятели и има страхотен избор от барове и кафенета.

Град в планината или планина в града?
Мисля, че София може да направи много повече с Витоша, особено през зимния сезон. Ски-зоната може да бъде много развита, и виждам, един ден, високоскоростен лифт от центъра до върха, какъвто имат във Ванкувър, където хората отиват в офиса със ски-обувките си.

Бизнес или удоволствие?
Имал съм късмет да работя за добри компании през времето си тук, но бих казал, че като град, в София е по-лесно да се забавляваш, отколкото да правиш бизнес.