Поход до връх Сива грамада

Витошкият първенец Черни връх ежедневно е изкачван от мнозина, но любимата на софиянци планина има и други върхове – не толкова популярни за туристите. Един от тях е Сива грамада (2003 м.) – прекрасен избор за тези, които искат да се насладят на красотата на природата, но в същото време предпочитат по-спокойни и диви местенца. “За сметка на това е прекрасен район на Витоша. И най-вече празен!”, пише в интернет любител планинар, който редовно изкачва Сива грамада.

През Бистрица, Железница, Ярема и Ковачевци, се достига до центъра на село Ярлово. От там започва маршрута до върха, очаква ви 950 метра денивелация по планински пътеки. През зимата се препоръчва ползването на снегоходки.

Преходът нагоре отнема около четири часа. Можете да направите връщането по обиколен маршрут – да се спуснете отново до Ярлово или до Чуйпетлово. Тук се откриват страхотни гледки към Рила.

Ако ходенето ви е малко – можете да продължите до връх Скопарник (2226 метра) и до Черни връх (2290 м.).

Изкачването на Сива грамада ще ви даде страхотна представа и за южната част на Витоша – далеч по-непозната и по-малко посещавана. Със сигурност обаче и тази част си заслужава да се види и да се преживее. Ако тръгнете към върха обаче – бъдете добре подготвени. Въпреки че маршрутът не е особено труден, в планината винаги дебнат опасности. Облечете се добре и се снабдете с всички необходими съоръжения, както и с храна и вода за преход.