По стъпките на Алеко

Масовят поход, който обединява туризъм и история

 На 17 януари екипът на “Българска история” организира масово изкачване на Черни връх. Походът е посветен на 120 години от първото изкачване на връха, от големия български писател Алеко Константинов и поставянето началото на организирания туризъм в България.

Продължителността на прехода е 4-5 часа в едната посока. Участниците ще имат възможност да изберат дали да използват лифт на качване или слизане.

И тази година сборният пункт, за всички желаещи да се включат в похода, ще бъде последната спирка на автобус № 93 – “Лифт Драгалевци”.

Организаторите отправят призив никой да не подценява планината и опасностите, които тя крие, и всички, решили да вземат участие, да предвидят удобно и топло облекло.

Събитието ще се проведе за втора поредна година. Идеята на основоположниците е изкачването да се превърне в традиция, целяща да обедини любителите на туризма в България около историческите ценности и знания, които могат да бъдат придобити в условията на отдих и опознаване на природните блага на страната.

Фокусът пада върху Алековия призив: “Опознай родината, за да я обикнеш!” Пословичната пристрастеност на писателя, известен под псевдонима Щастливеца, към природните красоти на Витоша, оставя дълбока следа в историята на българското туристическо движение и името му става символ и емблема.