Раздадоха 200 кг сини сливи на Витоша срещу събран боклук

Десетки доброволци и любители на планината възродиха приказката „Сливи за смет” на Витоша. И малки, и големи събираха боклуци в чувалчета на Витоша на празничния 6-ти септември, като срещу всяка напълнена торба за смет получаваха килограм сини сливи. Софийски планински клуб е основен организатор на кампанията.

Три пъти по-успешни

„Това беше третото издание на инициативата „Сливи за смет“ и можем да се похвалим, че беше три пъти по-успешно в сравнение с предишните години. Събрахме 300 килограма отпадъци. За сравнение през 2017-та и 2016-та година извозвахме от Витоша по 100 килограма боклуци”, разказа пред екипа на navitosha.bg Димитър Петров от Софийски планински клуб. Раздадени са около 200 килограма сливи, тъй като не всички участници в кампанията са искали да вземат плодове срещу събрания боклук.

„Напълних един чувал с отпадъци, докато слизах от хижа Алеко към Драгалевци. Истината е, че от всички нас зависи да опазим планината такава каквато я обичаме – чиста и непокътната. Не ни пречи дори и когато няма такива кампании да си вземем по една ръкавица и торбичка и да съберем малко боклук, дори ако не е наш”, каза софиянецът Георги Василев, решил да се поразходи със съпругата си в Деня на Съединението.

На Витоша в празничния ден

Въпреки празничния ден в планината нямаше много хора, но решилите се да се поразходят реагираха спонтанно и се включваха в инициативата.

„Някои от хората бяха чули за кампанията „Сливи за смет”. 9-годишно момче например дори беше събудило родителите си, за да дойдат рано на Витоша и да почистят заедно”, отбеляза с усмивка Димитър Петров. Безплатни чували за смет и ръкавици се раздаваха на три пункта – до Симеоновския лифт, на изходния пункт към планината в Драгалевци и при местността „Бялата вода”.

Доброволци от организацията са събрали доста боклук в дерето под Симеоновския лифт, където повечето туристи не минават, защото е стръмно и се отклоняват от пътеките към Алеко и Черни връх. На другите два пункта обаче боклукът основно беше събран от случайни хора, решили да помогнат с доброволен труд и да съчетаят полезното с приятното. И резултатът беше налице още в ранния следобед. Основните пешеходни и велосипедни пътеки на Витоша бяха чисти, а кътовете за отдих бяха приветливи и подредени.