Чайната на Черни връх – скована от лед, но стопляща сърцето

Дойде любимото ни време от годината – когато Витоша е покрита със сняг. Чайната на Черни връх е уютно местенце, където да отдъхнеш след изкачването на най-високата точка на планината (2290 м.н.в.). Особено атрактивна е през зимата, когато е скована от лед. Тогава още повече ти се приисква да влезеш на топло, да пийнеш чаша вино и да споделиш мига със съмишленици.

Чайната, наричана още заслон “Черни връх”, се помещава в сградата на метеорологичната станция, която е построена през 1935 г. от Централния метеорологичен институт, туристическо дружество „Алеко“, мини “Перник” и столичната община. Разполага с туристическа столова, обзаведена с маси, пейки и столове за 20-30 души, преддверие и кухня.

Една простичка, но много уютна и стопляща сърцето атмосфера. Защото знаем, че там на високото критериите за удобство падат, но се събуждат сетивата за истински важното в живота.

Студеното време през зимата не бива да ви спира да правите преходи до Черни връх – гледките и бялата приказка, която ви обгръща, си струват усилието. Не забравяйте обаче, че трябва да бъдете със съобразена с атмосферните условия екипировка и да следите внимателно прогнозата за времето преди да тръгнете. Бъдете внимателни с планината и тя ще ви се отблагодари.