Честваме седмицата на гората

От 7-ми до 11-ти април по традиция отбелязваме Седмицата на гората. Лесовъди, еколози и любители на природата организират тържества, изложби  и акции, свързани с опознаване, опазване и съхраняване на горите.

За първи път Седмица на гората се чества още през 1925 г. Тогава по идея на Дружеството на лесовъдите в България се провежда празник за залесяването. За съжаление Втората световна война спира Седмицата на гората за повече от десетилетие. Празникът на гората и лесовъдите  е възобновен през едва през 1956 г.

Тази година Седмицата е под мотото “С богато наследство към отговорно бъдеще” и съвпада със 135 години от създаването на централната горска служба, 115 години горски печат и 105 години лесовъдска организация.

През Седмицата на гората ще се проведат редица събития в цялата страната.
Регионалната екоинспекция във Велико Търново организира изложба на тема “Вековните букови гори във Великотърновска област”.  Всички желаещи могат да я видят във фоайето на Народната библиотека “П. Р. Славейков”. Изложбата ще остане до 11 април.

Вековните букови гори се опазват в три резервата в териториалния обхват на тази екоинспекция – резерват “Бяла крава” и поддържан резерват “Хайдушки чукар”, разположени в община Елена и поддържан резерват “Савчов чаир” в община Велико Търново. Те ще бъдат представени с плакати, карти, картички и брошура и поддържани резервати “Хайдушки чукар” и “Савчов чаир”.

Във вторник от 10,00 часа горските, съвместно с общинска администрация, ще попълнят зелена площ в Нов център.

В сряда от 10.00 часа, ще бъде направено благоустрояване и озеленяване около паметна плоча в местността Смолянски езера, поставена през 1987 г. по повод залесени 1 250 000 дка гори в Смолянския регион.

В Дупница и Рила ще има концерти, а паралелно ще има консултации, свързани с управлението на горските територии и дейностите в тях в обособен открит офис на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. На любителите на природата ще се подаряват безплатни фиданки за залесяване.

На 11 април в Кюстендил ще се провадат работни срещи с представители на фирмите, чийто дейности са свързани с горско стопански отрасъл, както и с ловно-рибарски сдружения. Тържественото закриване на Седмицата на гората ще бъде в Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”.

Във вторник в Благоевград на централния градски парк ще бъдат поставени 5 мраморни табели с латинското и българско наименование на избрани дървесни видове в парка. Пред сградата на ДГС – Благоевград ще се раздават на граждани  и обществени организации семенищни фиданки за залесяване от видовете: шестил, липа, явор, туя, обикновен кестен, червен дъб, птиче грозде, люляк и лавровишня. В програмата е предвидено и засаждане на дръвчета в местността “Памет и вяра” над Благоевград, което е заложено за 9 април.

Приморско също ще отбележи тазгодишната седмица на гората с няколко акции по залесяване в целия град. Мотото на събитието е “С богато наследство към отговорно бъдеще”. Дните ще бъдат открити на 7 април с посещение на “Беглик таш” и почистване на района на тракийското светилище.  Залесителни акции ще има в Приморско, Ново Паничарево, Китен, Ясна поляна, Веселие и Писменово.