5-те най-уютните хижи на Витоша

С наближаващия ски сезон, освен с красива природа и прекрасни възможности за зимни спортове, Витоша печели посетители и с многото топли, гостоприемни хижи.
Вижте кои са 5-те най-уютни хижи в планината:

 

1. Хижа „Алеко“:

Хижа Алеко, с надморска височина 1840 м., в подножието на Черни връх (2 290 м.). Построена още през 1932 г. Тя е най-старата хижа на Витоша и втората по този показател в България.

Hija Aleko

Носи името на писателя Алеко Константинов – човекът, организирал първото масово изкачване на „Черни връх“. Хижата представлява масивна триетажна сграда, с капацитет 100 места. Собственост е на Българския Туристически Съюз (БТС) и от 2000 г. се стопанисва от Спортно-туристическо дружество “Мотен”. Разполага с кухня, ресторант на самообслужване и столова (общо 150 седящи места), както и с бар-чайна. В ресторанта е осигурен свободен интернет достъп (WI-FI) за гостите. В района на хижата има няколко писти и множество влекове. По всяко време, “на живо”, посетителите имат възможността да проверяват какви са обстановката и условията на Алеко, чрез специална уеб камерата в интернет страницата на “Мотен спорт”. Хижа Алеко се намира само на 21 километра или на около 40 минути с кола от центъра на София.

Съседни обекти: Меча поляна (на 10 мин.); заслон “Черни връх” (1.30 ч.); Учебна база “Академик” (през Меча поляна) – 2.00 ч.; местността Погледец (40 мин.); Заслонът “Ушите” (1.00 ч);

Изходни пунктове: горната лифтова станция на Симеоновския лифт – в съседство; горната лифтова станция “Голи връх” на Драгалевския лифт; кв. “Драгалевци”, кв. “Симеоново” и кв. Бистрица;

2. Хижа „Планинарска песен“:

Planinarska pesen1

Може би най-красивата хижа в планината, открояваща се с постройка в алпийски стил. Местонахождението й е на 6 км. от „Златните мостове“ в местността Боерица. Хижата е на 1700 м н.в. и разполага с 30 места. Пред сградата има амфитеатър, на който хор “Планинарска песен” редовно изнася концерти.

Съседни обекти: хижите “Борова гора” и “Боерица” (3-4 мин); хижа “Кумата” (15 мин.); хижа “Септември” (40 мин.);

Изходни пунктове: местността “Златните мостове”; село Владая (гара на жп линия София-Кулата (Гюешево); квартал “Княжево”;

3. Хижа „Селимица“:

Selimica 2009-01-03 14-30-29 018

Хижа “Селимица”, се намира на 1305 м.н.в.,  в югозападните склонове на Витоша – под едноименния връх Селимица и в непосредствена близост до голяма “Каменна река”. Обновена през 2011 г., хижата работи без почивен ден. Разполага с общо 20 легла и със собствена механа, изкушаваща все повече планинари с вкусни български ястия.

Съседни обекти: Кладнишки манастир “Св. Николай” (15 мин.); заслон “Дивият бик” (1,30 ч.); село Чуйпетлово (3,00 ч.);

Изходни пунктове: село Кладница; местността “Златните мостове”; квартал “Княжево”;

4. Хижа „Септември“:

H_Septemvri1

Хижата е разположена сред смесена иглолистна и широколистна гора, в местността Балабана – на 1495 м н.в. Разполага с 24 легла. Отоплява се с електрически печки, а столовата – с голяма печка на твърдо гориво. Това е единствената хижа на Витоша, на която се спазва режим за почивки и се пуши само на определено място. В почивни дни на всеки половин час от Руски паметник тръгва маршрутка (по 1,50 лв на човек), която стига до Златни мостове за около 30 минути. Оттам до хижата се стига за 30 мин. пеша. От Владая са 2 ч., а от Княжево – 2,30 ч. От хижата до Черни връх се ходи за 3-3,30 ч. Стопаните на х. “Септември” посрещат гостите си като у дома – Трайчо с музика (китарист), а Фани с хубави гозби (професионален готвач). Вечер просторната зала се оглася от туристически песни, а на разположение на планинарите са две китари и акордеон.

Изходни пунктове: “Златните мостове”; село Владая; квартал “Княжево”;

5. Хижа „Борова гора“:

Borova gora

Намира се на 1695 м н.в. Представлява масивна триетажна хижа с капацитет 20 легла, разположени в четири спални помещения, с по пет легла. Хижата е електрифицирана и водоснабдена.

Съседни обекти: връх Черната скала (1869 м) – 30 мин,; заслон “Черни връх” (1,45/2,00 ч.);

Изходни пунктове: “Златните мостове”; село Владая; квартал “Княжево”;

 

Не забравяйте, че „рецептата за един необикновен ден в планината е студ навън и топлина в душата!“